H O U S E F O R A P A I N T E R

Years ago, I visited an incredible home and studio space called Sea Loft in the Fife coastal town of Kinghorn. Created from a converted cinema, the volume and the natural light thundering into the all-white studio was incredible, and no less so in the living area with its sea views. It was a wonderful example of a living space and studio that worked together, cohesive in design and approach, to create an unforgettable home. And this London house, House for a Painter, although very different in location, shares that same unique quality and the wonderful sense of light and volume.

T H E M O D E R N H O U S E

photography from

This remarkable home, which is now on the market with The Modern House, is tucked along a quiet cul-de-sac off St John’s Hill in Battersea, and was created by architect Dingle Price – who recently formed his own practice, Pricegore, with Alex Gore – in collaboration with the current owners, a contemporary artist and his wife. The former Victorian laundry was originally converted in 1994 to create live/work spaces for artists and makers, and was then used as a photography studio.

The couple had lived and worked in the warehouse building for a number of years, but the arrival of their first child prompted them to reconsider the space and create a more formal living arrangement.

The interior of the old warehouse was stripped out and Price then divided the space in half, making use of an existing mezzanine to create two-storey living quarters on one side and a double-height studio on the other.

The house has two bedrooms, a large bathroom and a shower room, and an open plan kitchen, dining and living space. There’s also a small courtyard garden to the rear. In an interview with Dezeen in 2013 Price explained the design saying: “This idea of subdividing the space into equal parts led to a concept of inserting a house within the studio. The position of the existing mezzanine decided which half would be which.”

The existing interior consisted mainly of white plastered walls and both unfinished and white painted pine floorboards, and Price worked within this retrained palette of materials. The internal elevation of the main living space is partially clad in painted pine boards of a matching width to the floorboards.

"It’s a kind of internal landscape where, instead of looking at a landscape, you’re looking across a sequence of spaces."

Dingle Price, interviewed in Dezeen

I particularly like these internal ‘windows’ in the wood panelled wall – shutters that open from the bedrooms upstairs to overlook the roof space and the studio below.

With roof lights drenching the interior in light, this home would feel like an antidote to our grey-skied winters (and our grey-skied summers for that matter!). And from outside, you really wouldn’t guess what this space looks like. I love houses that offer that revelation, that element of surprise.

House For A Painter is listed with The Modern House All photography from The Modern House

See the post on Copperline

#stellerspaces #stelleruk

1/33